top of page
Minun_Mereni_Logo_valk.png
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
DSC02214.jpg

Merellä tapahtuu!

Hankkeiden lisäksi olemme mukana erilaisissa merellisissä tapahtumissa ja tempauksissa Itämeren hyväksi.
Pieni_nuoli_elementti.png

Minun mereni ry:n yksi viime vuoden merkittävimmistä tapahtumista oli Vedenalainen mielenosoitus, jossa sukellusseurat pitkin rannikkoa laskivat merenpohjaan tutkimusasemiksi valjastetut WC-pytyt. Lisäksi järjestämme striimattuja paneelikeskusteluja ja seminaariesityksiä itsenäisesti ja yhdessä muiden Itämeren suojeluun panostavien tahojen kanssa.

 

Onko sinulla jokin tapahtuma, johon haluaisit meidät mukaan?

Minun mereni -elokuvanäytös EDUCA-messuilla, Helsingin Messukeskus, 25.1.2025

Elokuvantekijä Ari Heinilän Minun mereni -elokuva valloitti yhä uusia yleisöjä lauantaina 25.1.2025 EDUCA-messuilla. Elokuvan jälkeen esiteltiin myös elokuvan pohjalle rakennettua, maaliskuussa 2025 julkaistavaa ja täysin uudenlaista Innostu Itämerestä! Känn Östersjön! -oppimisympäristöä.

Merellinen oppimateriaali tarjoaa kouluille innostavia, luovia ja toiminnallisia Itämeri-oppimistehtäviä ja haastaa kaikenikäiset koululaiset alakoulusta lukioon tutkimaan ja pohtimaan omaa mertaan ja Itämeren arvoa ihmiselle.

Vene Båt 2025 -messujen paneelikeskustelussa pureuduttiin ikuisuuskemikaaleihin, 14.2.2025

Vene Båt 2025 -messujen paneelikeskustelussa pureuduttiin ajankohtaisiin ikuisuuskemikaaleihin: Mitä nämä ikuisuuskemikaalit ovat ja mistä ne päätyvät vesistöihimme? Miten jokainen voi olla ratkaisevassa asemassa ja keventää kemikaalikuormaansa eri vuodenaikoina? Entä minkälaisia vaikutuksia niillä on koko ekosysteemiimme – vesiimme, luonnon kiertokulkuun, ravintoketjuun ja ihmisen terveyteen?

 

Puheenjohtajana toimi Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom ja Puoli seitsemän -ohjelmista tuttu luontotoimittaja ja innokas meloja Tom Nylund, panelisteina Vesilaitosyhdistyksen toimitusjohtaja ja tekniikan tohtori Riku Vahala, tekstiili- ja materiaalitekniikan insinööri Marja Rissanen, yrittäjä ja palkittu tasa-arvo- ja ympäristöaktivisti Miisa Mink sekä pitkän linjan kilpaveneilijä ja pursiseura-aktiivi Topiantti Äikäs.

Vihreä siirtymä ei saa pilata vesistöjämme -paneelikeskustelu, Helsinki, 26.11.2024

Hallitus on säätämässä lakia (HE175/2024), joka sallisi akku- ja kaivoshankkeille uusia ympäristölupakohtaisia poikkeuslupia vesien tilan heikentämiseen. Ympäristöjärjestöjen mielestä Suomi tekee ilmastopolitiikkaa vesistöjen kustannuksella.

 

Järjestimme yhteistyössä Puhtaan Meren Puolesta, MiningWatch Finland ja Saimaa ilman kaivoksia -yhdistyksien kanssa tilaisuuden, jossa kuultiin alustuksia ja keskustelua lakimuutoksen vaikutuksista sekä historiakatsausta Suomen vesien tilan kehityksestä tähän päivään. Paikalle kutsuttiin päättäjiä ja median edustajia ja tilaisuus striimattiin.

A'Pelago Initiavite -seminaariesitys, Kasnäs, 15.–16.8.2024 

A'Pelago Initiavite on vuosittainen sinisen talouden foorumi, joka edistää tieteeseen perustuvia liiketoimintaratkaisuja merien ennallistamiseksi. Tapahtuma katalysoi sinisen talouden innovaatioita, liiketoimintaratkaisuista ja rahoitusta. Tavoitteena on muutos, joka mahdollistaa merialueiden elinvoimaisuuden Suomessa ja maailmalla.

 

Kasnäsissä 15.–16.8.2024 järjestetyssä tapahtumassa Minun mereni ry:n hallituksen jäsen, diplomi-insinööri ja Spinnverse-yritystä pyörittävä Mikko J. Salminen piti puheenvuoron innovaatioekosysteemeistä. Puheenvuorossaan hän visioi 10–20 yrityksen innovaatioekosysteemistä, joka kunnostaisi rannikon vedet taloudellisesti järkevällä tavalla ja jopa saisi toiminnastaan tuottoa. Esimerkiksi merestä poistetuista fosforipitoisista kasveista saadaan metaania ja lannoitetta.

Itäinen Suomenlahti -paneelikeskustelu, Kotkan Meripäivät, 25.7.2024

Järjestimme Kotkan Meripäivillä paneelikeskustelun Itäisestä Suomenlahdesta yhdessä Puhtaan meren ry:n kanssa. Paneelissa keskusteltiin Itäisen suomenlahden merkityksestä ja miten meri on muuttunut viimeisen 10 vuoden aikana. Lisäksi pureuduimme Itäisen Suomenlahden suojelutarpeisiin.

 

Panelisteina tapahtumassa olivat: Olympiavoittaja, keihäänheittäjä Tapio Korjus, kotkalainen H-vene kilpapurjehtija ja KTP-Basketin koripallomies Jyrki Lindström, ammattikalastaja ja kalakauppias, kotkalainen Sami Antikainen sekä ympäristötieteilijä ja porvoolainen kunnallispoliitikko Outi Lankia.

Vedenalainen mielenosoitus VAM, Itämeren pohja, 2.9.2023

Lauantaina 2. syyskuuta 2023 mieltä osoitettiin tiettävästi ensimmäistä kertaa Itämeren alueella veden alla. Kymmenen sukellusseuraa pitkin rannikkoa upottivat puhdistetut wc-pytyt paikkoihin, joissa on merkittäviä valumavesiongelmia.

Pyttyjen nieluihin oli asennettu laskeuman keruuastia, jotka nostettiin vuoden päästä ylös analysointia varten. Yhteisellä tempauksella sukellusseurat, Minun mereni ry ja BSAG havainnollistavat valumavesien kannalta ongelmallisimpien kuormituspisteiden tilaa ja vaativat ojitettujen, tuottamattomien soiden ennallistamista ja avohakkuiden lopettamista. Mielenosoitus sai laajaa mediahuomiota paikallisesti ja valtakunnallisesti.

 

Keruuastiat analysoitiin vuoden päästä tempauksesta, ja pytyt on määrä nostaa ylös syksyllä 2028.

Mitä mereemme valuu -paneeli, Vene 2024 -messut, 9.2.2024

Minun Mereni asiantuntijapaneeli Venemessuilla, Helsingin Messukeskuksessa 9.2.2024 keskittyi teemaan: Miten estämme maalta tulevat valumat Itämereen? Ennallistaminen ja EU:n ennallistamisasetuksen implementointi Suomessa. 

Mukana keskustelemassa olivat tutkija ja Itä-Suomen yliopiston maantieteen ja historian laitoksen dosentti Tero Mustonen, suuromistaja, ympäristövaikuttaja, Elävä Itämeri -säätiön (BSAG) perustajajäsen Ilkka Herlinin, ympäristöministeri Kai Mykkänen, Turun ammattikorkeakoulun tutkija ja filosofian tohtori Matias Scheinin, puheenjohtajana Minun mereni ry:n hallituksen jäsen Mikko J. Salminen.

bottom of page